E-Sigara Kullanmamanız Gereken 6 Ülke!

0
5321
e sigara yasak ülkeler

Ülkemizde e sigara çeşitli yasal sınırlandırmalara tabii tutulmuş olabilir. Ancak güzel ülkemizin dünyada yalnız olmadığını da belirtmekte fayda var. Yani e-sigara dünyanın diğer pek çok ülkesinde de çeşitli yasal sınırlandırmalara tabii. Bunda elbette e-sigara üzerine yapılan araştırmaların henüz sonuçlanmaması ve e-sigara kullanımının özellikle daha önce hiç sigara kullanmayan veya çocuklar için özendirici olması gibi endişelerin de payı son derece büyük. Peki e-sigara kullanmamanız gereken ülkeler listesinde kimler bulunuyor? İşte e-sigara kullanmamanız gereken 6 ülke!

Dubai Ve Birleşik Arap Emirlikleri

e-sigara-burj-khalifaÜlkemizde olduğu gibi Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ortadoğu ülkelerinde e-sigara kullanmak yasak. Bahsi geçen ülkelerdeki e-sigara yasakları o denli baskın ki pek çok e-sigara kullanıcısı bunu değerlendirerek rotalarını belirliyorlar ve bu ülkeleri seyahat listelerinin dışında tutuyorlar. Ortadoğu ülkelerinin bazılarında e-sigara kullanımının yasak olmasının önemli nedenlerinden bir tanesi de bu ülkelerde oldukça güçlü bir nargile kültürünün bulunuyor olması. Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdeki yasaklamaların bir nedeni de hava sıcaklığı. Şimdi durup hava sıcaklığı ile e-sigaralar arasında ne gibi bir bağlantı olduğunu soracak olabilirsiniz.

E-sigara ile ilgili hala bazı yanlış kalıp düşünceler var. Bunların başında bu cihazların istinasız hepsinin patladığı. Deneyimli ve e-sigara dünyasının içinde olan kullanıcılar bunun doğru olmadığını biliyorlar. Yine de bazı ülkelerde e-sigara patlamalarına karşı önlem almanın yolu e-sigaraları toptan yasaklamak oluyor. Üstelik sıcak havanın ve ısının e-sigara bataryalarını kötü etkilediği de bir gerçek. Aynı şeyi elbette güneş ışığı alması sonucunda zehirli kimyasal meydana getiren e-likit ürünleri içinde söyleyebiliriz. Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde çoğunlukla e-sigara kullanıcıları buhar ihtiyaçlarını karşılamak için özel localar tutmak zorunda kalıyorlar. Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde e-sigara satmak ve kullanmak yasak.

Singapur
e-sigara-singapur-malaySingapur, e-sigara konusunda agresif yasal sınırlamalara sahip bir başka ülke. Singapur’ da bırakın e-sigara ticareti yapmayı bu cihazları kullanmak veya sadece yanınızda taşımak bile büyük para cezaları ile karşılaşmanıza neden olabilir. Eğer bir dalgınlıkta bulunur ve kullandığınız e-sigaradan şöyle okkalı bir buhar çekecekseniz ve orası Singapur ise, yetkili makamlara ödemeniz gereken ceza tutarı 2000$’ ı bulabiliyor! İlginç olan bir başka konu da Singapur’ un komşusu sayılabilecek Çin’ in e-sigara endüstrisinin kalbi olması! Bugün SMOK, Joyetech, Eleaf, Wismec, Kangertech gibi e-sigara pazarının güçlü oyuncularının hepsi Çin Shenzhen’ de bulunuyor ve üretim yapmaya devam ediyor.

Peki Singapur’ a gidiyorsunuz ve kullandığınız e-sigara cihazını yanınıza almadınız. Belki de kullanacağınız e-sigara cihazını Singapur’ dan almak sizin için daha karlı olabilir. Bunu düşünerek Singapur’ da bir e-sigara almaya kalktınız ve enselendiniz. Geçmiş olsun! Şimdi yetkili makamlara 10.000 $ ödemeli veya 6 ay hapiste kalmalısınız. Eğer Singapur gezinizi kader mahkumu veya hapishane kuşu olarak devam ettirmek istemiyorsanız Singapur’ da e-sigara cihazlarından uzak durmalısınız. Bu arada Singapur’ da bu suçu iki kez işlerseniz ödemeniz gereken cezanın ve hapis sürenizin iki katına çıktığını da ekleyelim.

E-Sigara Kullandığınız İçin Hapis Yatabilirsiniz!

İnanması güç ve komik gelebilir. Ancak e-sigara kullandığınız için dünyanın bazı bölgelerinde hapis yatabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz Singapur örneğindeki gibi bazı ülkelerde e-sigara kullanımı hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.

Bildiğiniz gibi özellikle uçak seyahatlerinde e-sigara kullanımı oldukça hassas bir konudur. Öncelikle hava alanlarının her yerinde e-sigara kullanamazsınız ve buna ek olarak e-sigara cihazınızı yolculuk yaptığınız kısma sokamazsınız. Eğer e-sigara cihazınızı bavulunuzda taşıyorsanız o zaman da pillerini – bataryalarını cihazdan ayırmanız gerekiyor. Aksi takdirde bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Katar Havayolunu tercih eden bir e-sigara kullanıcısı bir gün e-sigara cihazını uçağın yolcu kısmına sokmayı başarıyor. Daha sonra gizliden bir kaç buhar puff’ u almak isteyen kullanıcı bunu yapacağı sırada enselenince uçak iniş yaptığı anda hapse atılıyor ve 28 gün boyunca hapis yatmak zorunda kalıyor. Kıssadan hisse; eğer e-sigara kullanmanın yasak veya sakıncalı olduğu yerlerde e-sigara kullanırsanız, hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz. Şimdi e-sigara kullanmamanız gereken ülkelere / yerlere devam edelim.

Hong Kong

e-sigara-hong-kongHong Kong, e-sigara endüstrisinin doğduğu ve geliştiği Çin’e çok ama çok yakın bir ülke olmasına karşın burada e-sigara kullanmak veya e-sigara ticareti yapmak 100.000 Hong Kong Doları para cezası ya da hapis cezası ile karşı karşıya olmanıza neden olabilir. Bu durum e-sigara endüstrisi için çarpıcı olan bir durumu tekrar gözler önüne seriyor. E-sigara dünyanın farklı coğrafyalarında bırakın yasal olarak engellenmeyi, destekleniyor bile! Çünkü, e-sigara gerçekten geleneksel sigarayı bırakmak için oldukça işlevsel bir yol.

Buna rağmen özellikle e-sigara üreticilerinin yuvası olan Çin’ in komşusu olan Asya ülkelerinde e-sigara her nedsense yasal olarak engelleniyor. Singapur, Thailand, Taiwan ise bu ülkelerin başında geliyor. Çin gibi e-sigara endüstrisine liderlik eden bir ülkenin komşuları neden e-sigara kullanımını – ticaretini yasaklar? Bu ise hala gizemini koruyan bir soru…

(Panjabi) Pencap – Hindistan

e-sigara-hindistanİşte e-sigara konusunda son derece katı olan bir başka ülke daha! İşin garibi bu ülkenin de Asya ülkeleri arasında yer alıyor olması! Hindistan, e-sigara konusunda son derece tutucu davranan ülkelerden bir tanesi. Öyle ki geride bıraktığımız 2016 Yılında yaşanan bir olay bizlere Hindistan’ ın e-sigara engellemeleri konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

Nisan 2016’ da Parvesh Kumar adlı bir Hintli, e-sigara cihazları ile birlikte yakalanır. Hindistan – Pencap – Panjabi bölgesinde yaşanan bu olay sonucunda Parvesh Kumar 3 yıl hapis istemi ile yargılandı. Neyse ki bu suç girişimi (!) 1300 Euro para cezasına çevrildi. Mahkeme, kişinin e-sigara kullandığından değil, bu ürünü sattığı için böyle bir ceza isteminde bulunduğunu belirtti. Bu arada Parvesh Kumar’ ın kartuş sistemli bir e-sigara ile yakalandığını ve yanında sadece 8 adet kartuş olduğunu da ekleyelim.

Thailand
e-sigara-thailandTayland, e-sigara kullanmanın yasak olduğu hatta bu yasakların çok sıkı olduğu ülkelerden bir diğeri Her ne kadar hükumet kanalları yasaklamaların genel olarak uyuşturucu ile yakından ilgili olduğunu belirtseler de, e-sigara Thailand’ da da haksız olarak yargılanmışa benziyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here